Thuis

Vachtverzorging bij jou thuis

Stap 1: de borstelbeurt

Voor je jouw hond gaat wassen, moet de vacht helemaal uitgeborsteld zijn. Losse haren, stof en vuil, klitten: voor het wassen moeten die allemaal worden verwijderd. Bij een kortharige hond is dat vaak niet zo veel werk. Voor honden met langer haar is het vaak even een klus, waar speciaal ‘gereedschap’ voor nodig is.

Stap 2 : wassen

Een kortharige hond heeft niet zo snel een wasbeurt nodig, maar een langharige hond des te meer. Overdrijf het niet en was niet te vaak: de natuurlijke beschermlaag van de vacht mag niet aangetast worden. Gebruik daarom ook alleen shampoo die geschikt is voor honden en was je hond maximaal 1 keer per maand. Zorg er tijdens de wasbeurt voor dat alle shampoo goed wordt uitgespoeld en droog je hond na het wassen goed en zorgvuldig.

Stap 3: de details

Zijn alle klitten in de vacht weg en is je hond helemaal schoon? Dan is het tijd voor de details. Zijn de oren van je hond netjes? En hoe zit het met de ooghoeken? Ook die plekjes verdienen de nodige aandacht. Heeft je hond lange haren tussen de kussentjes van de pootjes, dan kan je deze voorzichtig wegknippen. Dit laatste scheelt voor viezigheid en klontvorming van ijs in de winter.

Stap 4: de puntjes op de i

Je hond is nu helemaal schoon maar loop de vacht nog een keer na met een kam of een borstel. Zo haal je de allerlaatste klitten uit de vacht.

Verschillende soorten borstels bij veel losse haren

Losse haren zijn de vervelende bijkomstigheid, maar toch heeft bijna elke hond er last van en vooral in periode van rui kan dit nog erger worden. Probeer je hond regelmatig, maar niet te vaak te borstelen. Doe dit met de juiste borstel voor jouw hond! De verschillende borstels passen bij de volgende hondenrassen:

Slickerborstel. Deze borstels bevatten dunne, ijzeren haakjes en kan gebruikt worden voor de meeste hondenrassen. Kies de juiste grootte borstel die past bij jouw hond en doe voorzichtig met honden met een korte vacht. 

Herderhark. Veel herdershonden bevatten een dikke ondervacht. De herderhark is speciaal ontwikkeld om de losse haren uit de ondervacht te kammen

Furminator: Een andere handige borstel voor honden met een wollige ondervacht is de Furminator. Deze borstel vangt de haren op, zonder dat je de hond er pijn mee doet. Met één druk op de knop verwijderd de Furminator al zijn haren van de borstel en kan je snel weer aan de slag met de borstelbeurt van jouw hond.